Biobased bosvilla Poppel

Duurzame Nieuwbouw

Bosvilla Poppel

Menno werkte als interieurbouwer bij een groot aannemersbedrijf. Zijn droom was om een eigen huis te bouwen, net zoals hij meubels bouwde, helemaal zelf.

Samen met zijn vrouw Lisette zocht hij naar een betaalbare kavel in de omgeving van Breda. Ze vonden uiteindelijk een stuk grond op een vakantiepark in Poppel, België, waar permanent gewoond mag worden.

Het nadeel van bouwen op dit vakantiepark was dat het aantal te bouwen vierkante meters schaars was. Menno en Lisette wilden graag een veranda, maar dan tellen de vierkante meters van de veranda gewoon mee in het totaal te bouwen oppervlak. Er was één uitzondering: deze regel gold niet als het dak van de veranda niet op kolommen rustte.

Bosvilla Poppel

Jaar:
2009-2012

Locatie:
Poppel (België)

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
135 m2

Project architect:
Shai van Vlijmen

Aannemer:
MENNO interieurbouw & timmerwerken

Fotograaf:
Pim Geerts en Frame24

Schaarse meters

Voor mij was dit een leuke uitdaging. De woning in Poppel was een van mijn eerste opdrachten binnen mijn eigen architectenbureau en nu kon ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Ik heb gekozen om de woning in een lichte boog te laten lopen en een gebogen dakconstructie te ontwerpen, zodat er geen kolommen nodig waren om het dak op te laten rusten. Dat scheelde vierkante meters! Het dak heeft een licht golvende vorm, waardoor de bewoners een mooi uitzicht hebben en de zon zijn werk kan doen. Dit goed geïsoleerde houtskeletbouw huis is een voorbeeld hoe je met passieve zonenergie je huis kan verwarmen in de winter en kan zorgen voor de gewenste schaduw in de zomer.
Het voordeel is ook dat je met deze kromme dakconstructie een goede zitplaats creëert op de veranda, die door het huis zelf wordt beschermd.

De uitdaging was dat het ontwerp tot op de millimeter moest kloppen. En ook voor de bouw zijn de vloeiende, kromme lijnen lastiger uit te voeren. In de bouw is men gewend om met rechte lijnen te werken. Zo moest de dakgoot nu vloeiend zijn, met het dak meebewegend, anders blijft op bepaalde plekken het water in de goot staan en dat is niet de bedoeling.

Compacte biobased woning
De indeling van deze woning is vrij compact. Er mocht maximaal 89 m2 aan begane grond gebouwd worden, met een garage van 25 m2. In het huis is gekozen voor een vide. Dit geeft een ruimtelijk en speels effect door de extra hoogte. Op de vide is een werkplek gecreëerd.
De twee dakramen erboven geven extra licht. In de woonkamer beneden kan iemand bijvoorbeeld zitten lezen, terwijl de ander boven aan het werk is. De vide versterkt het gevoel van verbinding en samenzijn.


Uiteraard is de woning biobased. De begane grond is zonder kruipruimte gebouwd op zand en volledig voorzien van vloerverwarming. Het dak is bekleed met houten shingels van Red Ceder om esthetische reden en om de vorm van het dak te kunnen volgen. Vloer, gevels en dak zijn uitstekend geïsoleerd met natuurlijk isolatiemateriaal. De wandopbouw is volgens de dampopen constructie principes. Dampopen en luchtdicht voor betere energieprestatie, geen tocht of condensatieproblemen.

Voor- en achtergevel 

Opvallend aan dit project is dat de voor- en achtergevel heel verschillend zijn. Dit geeft de woning twee gezichten. Beide gevels zijn gemaakt van onbehandeld Red Ceder hout. Aan de noordkant is het huis vrij gesloten, met slechts een dakraam en op de begane grond alleen in het middengedeelte ramen. Aan de zuidkant is veel licht door de glazen schuifpui en de dakramen in de bovenverdieping. Menno en Lisette wilden eerst grotere dakramen, maar daarmee wordt afbreuk gedaan aan de isolatie. Het is belangrijk om het dak goed te isoleren, elk dakraam betekent een gat in de isolatie. Je moet zorgen dat er voldoende licht is, maar niet ten koste van de isolatie.

Als biobased architect zoek je naar een goede balans tussen alle aspecten die voor de bouw belangrijk zijn. Je kunt niet alleen kijken naar de energierekening, ook esthetische aspecten spelen mee, omdat mensen met plezier in hun woning willen wonen.

Bouwproces

Menno heeft een houtskeletbouwcursus gevolgd om hun huis helemaal zelf te kunnen bouwen. Twee jaar lang heeft hij naast zijn werk bij het aannemersbedrijf aan zijn huis gebouwd, stap voor stap, in zijn eentje. Alleen bij het plaatsen van het glas voor de schuifpui heeft hij hulp gehad, dit was alleen niet te tillen.

Tijdens de bouw woonden Menno en Lisette in een bouwkeet op hun kavel. Zodra de garage van hun nieuwe huis stond, heeft Menno dit omgebouwd tot een tijdelijke woonruimte en hebben ze op die 25 m2 gebivakkeerd.

Ik heb in die jaren regelmatig op afstand contact gehad met Menno om te overleggen en ben een aantal keren gaan kijken hoe het bouwproces vorderde. Het was een intensieve begeleiding, toch kijk ik terug op een van de leukste projecten binnen NarrativA tot nu toe. Het is een bijzondere woning geworden, van buiten, maar ook vanbinnen, mede door een door Menno zelf ontworpen wandmeubel en de keuken, eveneens van zijn eigen hand.

Menno is na de voltooiing van hun huis zijn eigen bedrijf begonnen. Voor meer informatie: mennotimmerwerken.nl
Lees hieronder de ervaring van Menno.

Recensie bosvilla Poppel

‘De maatvoering is uitmuntend!’

Na ons eerste gesprek waar wij wat ideeën en wensen hadden heeft Shai het verrassend vertaald in een origineel ontwerp, waar wij nog elke dag blij mee zijn. Het bestek was zeer goed en duidelijk – wat vaak bij architecten wat te wensen overlaat.

De tekeningen zijn zeer duidelijk, en de maatvoering is uitmuntend!! Daar ik dikwijls beroepsmatig met architecten te maken heb, weet ik dat ook dit vaak in de praktijk wel anders is. Over de details is goed nagedacht bij NarrativA.

Shai staat hij open voor nieuwe ideeën (manieren) tijdens het bouwproces en is erg betrokken.

Kortom wij zijn zeer tevreden en hij is dan ook altijd welkom met eventuele nieuwe (zelf)bouwers.

Menno – Poppel