Verbouwing in Houten

Duurzame verbouwing

Ecologische verbouwing twee onder een kap woning te Houten

Verbouwen of verhuizen? Dit is een hele actuele vraag bij veel huiseigenaren. Onze opdrachtgevers hebben ervoor gekozen om hun twee onder een kap woning om te bouwen naar een droomhuis met extra ruimte en dat voldoet aan de moderne eisen van vandaag en morgen.

Een aanbouw van net geen 3m breed en 10m lang moest het verschil maken. De drie belangrijkste wensen waren een ruimere leefruimte, een grotere slaapkamer op de verdieping en een ruimere hal. Veel licht en aangenaam binnenklimaat waren ook van groot belang. De linker zijgevel (zuid gevel) moest redelijk gesloten blijven i.v.m. het openbaargroen ernaast. Het idee om de werkkamer te verplaatsen naar de voormalige hal heeft de plattegrond ‘los gemaakt’. Vanaf dit punt alles viel op z’n plek.

Verbouwing en Houten
Jaar: 2012

Locatie:
Houten  (provincie Utrecht)

Opdrachtgever:
Particulier

Status:
Opgeleverd

Oppervlakte:
125 m2

Project architect:
Shai van Vlijmen

Project team:
Shai van Vlijmen
Imanol Lopez Ortega

Fotograaf:
Pim Geerts

Hal en trappenhuis

Ruimte, licht en een mooie open trapopgang

Voor- en rechter zijgevel

 

Recensie verbouwing en Houten

‘Shai was voor ons een eye-opener’

In 2012 is ons huis verbouwd in samenwerking met Shai. We hadden lang gezocht naar een ander huis, maar vonden niet een plek die paste bij onze wensen.

Via internet vonden we NarrativA architecten. We wilden iets met duurzaamheid. Er was direct een klik met Shai, de manier waarop hij contact maakte en naar ons luisterde, zijn out-of-the-box ideeën, het feit dat hij zoveel ruimte liet aan ons om onze wensen vorm te geven. Het voelde echt als samenwerking.

We hadden nooit gedacht dat met een verbouwing van een huis zoveel mogelijk was. Bijna alle gevels zijn eruit geweest en maar weinig muren zijn overeind gebleven, dan kun je opnieuw gaan denken en invullen. De ideeën van Shai waren voor ons een eye-opener. Oh, dat kan ook, en dat ook, en zelfs dat!

Toen de sloop begon, heb ik hem wel geknepen. En er gingen ook dingen anders dan gepland. Zo bleek een muur in onze oude aangebouwde garage niet goed gestuud. En dat was ook een muur die verbonden was met het huis van onze buren… Dat was spannend. En zo waren er meer onverwachte tegenvallers. Maar omdat Shai de verbouwing superviseerde, en zoveel kennis en ervaring heeft, ving hij de klappen op, zeg maar, en droeg hij oplossingen aan. Als je allebei werkt en jonge kinderen hebt, kun je zo’n verbouwing niet alleen.

Shai zag dingen, die wij als leek niet konden beoordelen. Ook kan de relatie met een aannemer best ingewikkeld zijn. Vanuit zijn ervaring en kennis wist Shai direct wat wel en niet redelijk is. We hadden wekelijks of tweewekelijks bouwoverleg met de aannemer en Shai, dat heeft het hele proces versoepeld.

Shai is een architect die meedenkt vanuit de klant. Niet alleen bouwtechnisch, maar ook praktisch en menselijk. Wij hebben tijdelijk ergens anders gewoond, maar onze buren hebben al die tijd overlast gehad van de bouw. Shai adviseerde ons bijvoorbeeld om de buren regelmatig te informeren over de voortgang en om een Open Huis te organiseren toen alles klaar was. Dat maakte de overlast draaglijk.

Dit huis past ons als een tweede huid. De ruimte, het licht, de warmte. Het leefklimaat is totaal anders geworden, ons huis is nu zo comfortabel, en duurzaam. Het zit in alle details. Zo is er vlas(wol) gebruikt als isolatiemateriaal en hebben we gekozen voor een duurzame en milieuvriendelijke gevelbekleding. Het huis valt ook op in deze buurt, terwijl het wel in de omgeving past. Maar het is net even anders, daar houd ik van. Mijn favoriete plek is de hal. Dat was eerst een klein koud hokje met een trap en een toilet.

Dankzij Shai is er nu ruimte, licht en een mooie open trapopgang.

Ida, Houten